Brugklasstress

Vanmorgen zat ik met een van mijn dochters in de auto, een mooie plek voor een onderonsje. De afgelopen 3 dagen was er weinig uit haar gekomen behalve dat ze nog geen zin had in school (die volgende week begint). Op zich is dat prima maar ergens had ik toch het gevoel dat er iets speelde.

Het is namelijk niets voor haar om geen zin te hebben in school. En inderdaad, tijdens ons onderonsje kwam de welbekende aap uit de mouw.

Allereerst vindt ze het natuurlijk spannend omdat ze naar de brugklas gaat. Een nieuwe school die veel groter is, veel nieuwe gezichten, een andere manier van werken. Ze gaat een nieuwe avontuur aan. Een avontuur waarvan ze zich allerlei beelden kan vormen maar nog geen ervaring mee heeft.

Na even praten (over hoe logisch het is dat ze het spannend vindt en dat dat helemaal ok is, hoe het vroeger voor mij was etc.) en doorvragen bleek er nog iets te zijn dat het extra spannend maakt. “Ik ben bang dat ik mijn huiswerk niet op tijd af heb… en dat ik dan straf krijg”, zegt ze. Deze opmerking raakt me, wat een vervelend gevoel om de brugklas mee te starten. Even doorvragen maakt duidelijk waar dit gevoel vandaan komt. De goedbedoelde voorbereiding op het huiswerk van de middelbare school heeft onze dochter twijfels gegeven, twijfels over haar capaciteiten. Ik besloot om haar een paar vragen te stellen:

Vraag: heb je al ooit je huiswerk niet op tijd af gehad? Antwoord: uhm, nee eigenlijk niet. Vraag: is er, op basis van wat je nu weet, een reden om aan te nemen dat dat straks anders zal zijn? Antwoord: ik denk van niet.

Zo hebben we nog even verder gepraat waar bij ik haar natuurlijk ook heb verteld:

  • dat ik er iedere dag ben om haar te helpen waar nodig.
  • ze hoeft het niet allemaal alleen te doen en
  • het hoeft niet vanaf dag 1 allemaal perfect te lukken.
  • dat ik inmiddels een goedgevulde gereedschapskist heb met tips en tools waarmee ik haar kan ondersteunen.

Een nieuwe situatie vraagt altijd tijd om te wennen, vooral de eerste dagen als alles nog zo nieuw is. En die tijd is er. Langzaam kon ze wat meer ontspannen en na wat oefeningen om haar zenuwstelsel tot rust te brengen zag ik onze enthousiaste dochter weer tevoorschijn komen.

In mijn 14 jaar als moeder van een kind op de basisschool zie ik de druk op het huiswerk ieder jaar toenemen. De basisschool krijgt berichten van de middelbare school dat brugklassers niet goed genoeg kunnen plannen en organiseren. Dat klinkt alsof ze niet aan ‘de norm’ voldoen en er meer nodig is op de basisschool. Ons brein gaat echter vanaf ons 14e levensjaar pas sprongen maken om dit te leren. Dus als een brugklasser (nog) niet goed genoeg kan plannen en organiseren doet hij/zij het keurig volgens het boekje. Het enige wat nodig is, is dat hij/zij de tijd en ruimte en ook het vertrouwen krijgt om het te leren. Kinderen steeds eerder en meer huiswerk geven is dus niet de oplossing. Een internationaal onderzoek heeft zelfs aangetoond dat huiswerk pas echt zinvol is vanaf halverwege de middelbare school en daarvoor juist averechts kan werken. Gaat jouw kind binnenkort naar de brugklas? Ga dan eens voor jezelf na hoe jij erin staat, hoe zie jij deze overgang voor je kind en vooral hoe voel jij je daarbij?

  • Voel je je ontspannen en heb je er alle vertrouwen in dat het goed komt of
  • Voel je je wat gespannen en wil je er alles aan doen om te voorkomen dat het in de brugklas mis gaat?

Dit zijn natuurlijk 2 uitersten en er zijn meerdere varianten. Wat ik met deze opties wil aangeven is het volgende. Wat straal je uit naar je kind? Wat jij van binnen voelt straal je via je lichaamstaal en intonatie uit naar je kind en is voor hem/haar duidelijk voelbaar. Bij de eerste optie straal je vertrouwen uit terwijl je bij de tweede optie angst uitstraalt. Ik wens je toe dat je, misschien mede door wat ik in dit blog met je deel, vertrouwen kunt voelen. Vertrouwen in je kind, in zijn haar capaciteiten en natuurlijke ontwikkeling en in jezelf als hulpbron. Als je daar hulp bij wilt ben ik er graag voor je, ook jij hoeft het niet allemaal alleen te doen.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.