kenniscentrum voor gevoelige moeders met een sterke wil

want gedrag is altijd logisch en wil begrepen worden, niet veranderd

Sfeergevoelig | hooggevoelig | hoogsensitief

Mijn droom

Het is mijn hartewens dat ieder kind en mens wordt gezien in wie hij/zij is, dat iedereen gewoon zichzelf mag en kan zijn en van daaruit een vrij en betekenisvol leven kan leiden. Dat we allemaal verder kunnen kijken dan vanuit ons eigen referentiekader. Dan hoeven we helemaal niet bezig te zijn met begrippen als hooggevoeligheid omdat we genieten en leren van de verschillen tussen mensen. Ieder mens en dus ook ieder kind is uniek, ook als je hoogsensitief bent.

Als zaadjesplanter en Moederinstinctoloog© help ik jou als mens, moeder en professional naar je onderbuikgevoel te luisteren en handelen.
Waarom?
Zodat je (meer) voldoening in je leven en werk ervaart en een inspirerend voorbeeld bent voor je kind(eren).
Kinderen leren het meest van wat wij ze voorleven dus leef je kinderen voor wat je ze van harte gunt.

De karaktereigenschap

Hooggevoeligheid, ook wel hoogsensitiviteit genoemd, is een waardevolle karaktereigenschap die je veel mooie en waardevolle kwaliteiten geeft:

 • meer zien, horen, voelen en ervaren dan anderen
 • oog hebben voor detail en voor het grote geheel
 • groot empatisch vermogen
 • automatisch afstemmen op en rekening houden met een ander
 • groot gevoel voor rechtvaardigheid
 • betekenis geven aan dat wat je ervaart en beleeft
 • van betekenis willen zijn voor de ander en de wereld

Kwaliteiten die niet door iedereen als zodanig worden gezien en ervaren. Dat maakt dat zowel kinderen als volwassenen met deze karaktereigenschap vaak iets missen in hun leven, zonder dat hun omgeving dat hoeft te merken.

De uitdaging

Als je hooggevoelig bent kun je het lastig vinden om:

 • jezelf te laten zien
 • je grenzen aan te geven
 • te gaan voor dat wat voor jou belangrijk is
 • je eigen keuzes te maken

Gevoelsbeleving is niet zichtbaar. Het gaat verder dan dat wat je kunt zien en horen. Het vraagt vaardigheden op een andere laag die niet zichtbaar is en wel voelbaar. Je voelt het aan of niet. Je voelt iemand aan of niet. Het valt niet altijd te begrijpen, zeker niet als dat wat de ander voelt niet jouw ervaring is. Gevoelsbeleving is subjectief en per persoon verschillend. Jouw gevoel is jouw gevoel en dat kan niemand ontkennen.

Ik help gezinnen hun weg hierin te vinden zodat ze zichzelf staande kunnen houden in een wereld die niet altijd biedt wat ze nodig hebben.

Wat is er nodig?

 • een veilige sfeer waarin je voelt dat je mag zijn wie je bent
 • communicatie vanuit eigenheid, begrip, steun en vertrouwen
 • echt gezien, gehoord en begrepen worden
 • contact met gelijkgestemden om je heen die deze karaktereigenschap en de daarbij behorende kwaliteiten delen

Wat kun je doen?

Je staande houden in een wereld waarin gevoelsbeleving vaak niet op waarde wordt geschat is best een uitdaging. Als je veel ziet, hoort, voelt en ervaart en een talent hebt voor het aanvoelen van anderen is het heel helpend om goed te weten:

 • wie je bent
 • hoe je de wereld waarneemt
 • wat van jou is
 • wat niet van jou is en je bij een ander mag laten
 • waar jij goed in bent
 • waar je blij van wordt
 • waar je helemaal niet blij van wordt
 • wat je dan kan doen en wat je helpt je doelen en dromen (hartewensen) te bereiken

Hooggevoelig zijn betekent sfeergevoelig zijn. Persoonlijke ontwikkeling maakt dat je steviger in je schoenen staat.

Een paar jaar geleden heb ik samen met mijn dochter coaching gehad bij Gerty. Vorige week vroeg ik aan mijn dochter of ze nog wist dat we dat hadden gedaan. Ze antwoordde papa de dingen die ik toen heb geleerd doe ik nog elke dag. ’s Avonds als ik naar bed ga mijn hoofd leegmaken. Tik tegen mijn hoofd en alles valt door mijn oor naar buiten. Ik kan dan rustig slapen en ’ s morgens met een lach weer op. Toen vroeg ik: Wat is het best bij gebleven? Ze antwoordde: “Toen ze binnen kwam voor een kennismaking had ze een hele bak vol tekenspullen bij. Ze zij dat ik best kon tekenen en luisteren tegelijk’ Dat is ook zo. Het was vanaf het begin veilig en vertrouwd.
Hans en Lieve

Mijn verhaal

Juni 2006. Ik was bijna uitgerekend van onze jongste zoon toen ik de tip kreeg om me in hoogsensitiviteit te gaan verdiepen. Als iets me aanspreekt en ik wil er iets mee, ga ik ervoor. Ik bestelde het dikke boek van Elaine Aron ‘Het hoogsensitieve kind, help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt’. Ik begon te lezen in het boek en al gauw rolden de tranen over mijn wangen en realiseerde ik me dat dit niet alleen over onze kinderen ging maar ook over mij.

Ik ging met de informatie aan de slag en kon daardoor meer van betekenis zijn voor mijn kinderen. Tot op zekere hoogte althans want al was het voor mij herkenbaar en dus waar, in de wereld van 2006 was hoogsensitiviteit nog een totaal onbekend begrip. Als ik er met anderen (school, andere moeders) over sprak bleek dat wat voor mij herkenbaar en logisch was dit voor velen (nog) niet te zijn. Ik werd vaak aangekeken of ik chinees sprak. Dat maakte het er niet makkelijker op.

De afgelopen jaren is het begrip hoogsensitiviteit veel bekender geworden. Dat is fijn. Ik zie ook iets gebeuren waar ik zelf niet zoveel mee heb. Een groep mensen die zich herkennen in hoogsensitiviteit en het zien als een verklaring waarom ze bepaalde dingen die ze wel willen doen niet kunnen doen. Zo voelt het voor mij niet. De kennis over hoogsensitiviteit had me veel gebracht en toch miste ik nog iets.

Totdat ik kennis maakte met karakterologie en daardoor heel anders naar hooggevoeligheid ging kijken. De karakterologie heeft voor mij het verschil gemaakt en mijn leven mooier, fijner en betekenisvoller gemaakt. Herken je jezelf of je kind(eren) in mijn beschrijving van hooggevoeligheid en wil je weten hoe jij/jullie met deze karaktereigenschap tot bloei kunt komen?

Mijn missie

Ik droom van een wereld waarin jij als mens, moeder en professional op jezelf vertrouwt, van daaruit denkt, voelt en bewust handelt en dit doorgeeft aan je kinderen waardoor je het beste in jezelf en jouw omgeving naar boven haalt. Leven, leren en werken vanuit jezelf in verbinding met de ander in plaats van in reactie op de ander. Je kent jouw kwaliteiten en durft je dromen en doelen daarmee waar te maken en bent daarmee van betekenis voor jezelf en de wereld om je heen.

Droom jij hier ook van?

Stel je vraag

De Cirkel

Als ik blijf kijken
zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken
zoals ik altijd heb gedacht.
Als ik blijf denken
zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven
zoals ik altijd heb geloofd.
Als ik blijf geloven
zoals ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen
wat ik altijd heb gedaan.
Als ik blijf doen
wat ik altijd heb gedaan,
blijft mij overkomen,
wat mij altijd overkomt.
Maar als ik nu mijn ogen sluit
en mijn ware zelf voel van binnen
dan kom ik deze cirkel uit
en kan ik steeds opnieuw beginnen.

Gecertificeerd Geboren Professional:

Geregistreerd in het Coachregister bij:

De woorden op deze website zijn geboren uit mijn ervaringen van de afgelopen 8 jaar of eigenlijk de afgelopen 49 jaar. Een proces waarin ik veel liefde, tijd, aandacht, energie en geld  heb geïnvesteerd. Voel je vrij om je door mijn woorden te laten inspireren, ook als collega-professional. Alle rechten van deze woorden blijven aan KIJKmetGerty voorbehouden. Zonder voorafgaande toestemming en naamsvermelding mag niets van dit materiaal (van de website of uit het lesmateriaal) worden gebruikt of verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden door middel van druk, eigen website, fotokopie, of anderszins.
KIJKmetGerty 2011 – 2019