Keuzes maken

Soms lijkt het wel of een dag alleen maar bestaat uit keuzes maken. Als ik ga opruimen, sta ik voor de keuze wat blijft en wat mag weg. Als ik boodschappen ga doen word ik wel eens gek van alle opties waar ik uit kan kiezen. En het werk dat ik doe (waar veel passie bij komt kijken) vraagt ook regelmatig keuzes van me die niet altijd makkelijk zijn. Heb jij dat ook wel eens?
 
Het afgelopen jaar heb ik flink mogen oefenen in keuzes maken, belangrijke keuzes voor mezelf en met onze kinderen. Lang had ik er een hekel aan, eerlijk gezegd was ik er bang voor. Ik voelde me super onzeker en was vooral bang om de verkeerde keuze te maken. Ik ging steeds meer nadenken en mijn gevoel verdween langzaam naar de achtergrond.
 
En toen werd ik moeder (inmiddels 18 jaar geleden) en werd mijn gevoel weer wakker (in alle hevigheid). Langzaam leerde ik naar mijn gevoel te luisteren, mijn moederinstinct zit nu eenmaal niet in mijn hoofd. Ik ontdekte dat er maar één juiste keuze is en dat is mijn eigen bewuste keuze. Iedere keuze die ik maak kan anders uitvallen dan ik dacht of hoopte. Iedere situatie kun je vanuit verschillende invalshoeken bekijken (waar ik heel goed, misschien wel te goed in ben) en meerdere opties kunnen de juiste zijn. Ik heb gemerkt dat de keuzes waarbij ik trouw blijf aan mijn onderbuikgevoel altijd de beste keuzes zijn. Als iets anders uitvalt dan ik had verwacht/gehoopt is dat meestal omdat ik meer naar mijn hoofd of anderen heb geluisterd dan naar mijn hart. Van iedere keuze die ik maak, leer ik over mijn manier van doen, wat ik belangrijk vind en wat past bij mij.
Dat is ook wat ik mijn kinderen toewens, dat ze bewust hun eigen keuzes maken en dat deze volgende week weer anders mogen zijn. Al doende leren, iedere dag weer een leven lang. Keuzes die je voor het eerst maakt, maak je op basis van een idee. Pas als je het doet, ervaar je of het een keuze was die past voor jou.
Het woordje bewust is hierin wel belangrijk anders ga je als een kip zonder kop (of kop zonder kip 😉 ) zomaar wat doen en vlieg je alle kanten op. Met bewust bedoel ik niet wetenschappelijk onderbouwd. Ik bedoel dat je de tijd neemt om stil te staan bij wat je wilt kiezen en waarom. Dus niet omdat het kan en iedereen het doet, dan loop je achter de massa aan zonder je eigen waarden, wensen en behoeften hierin mee te nemen.
Ik heb ontdekt wat werkt en wat niet. Ik heb ervaren dat mijn gevoel heel helpend is hierin. Bij de beste keuzes in mijn leven speelde mijn gevoel altijd een grote rol, ook toen het nog op de achtergrond stond. Ik vind het nog regelmatig spannend om keuzes maken en soms maakt een keuze me bang. Ik ben blij dat ik ze niet meer uit de weg ga, weet wat ik nodig heb om een keuze te maken en achter mijn eigen keuzes kan staan ook als ik het anders doe dan voor anderen gebruikelijk is.
In de vakantie heb ik ook een keuze gemaakt. Ik kies ervoor om me binnen KIJKmetGerty nog sterker te focussen op dat wat mij het meest aan mijn hart gaat: het ouderschap. Dat was mijn grootste worsteling, daarin voel ik me het meest kwetsbaar en daar heb ik ook mijn kracht gevonden. Door mijn kwetsbaarheid te omarmen, durf ik meer van mezelf te laten zien en durf ik nu te leven ipv overleven en dat kan ik iedereen aanbevelen. Word Krachtig In Je Kwetsbaarheid (KIJK). Ik help je daarbij graag. En sinds ik deze keuze heb gemaakt, voel ik me steeds blijer, neemt mijn energie toe ipv af. Zo’n heerlijk jippie-gevoel, voor mij een teken dat ik goed op weg ben.
In 2010 ging ik een kindercoachopleiding doen als worstelende moeder van 4 kinderen. Niet om daar mijn werk van te maken maar ‘gewoon’ voor mijn gezin omdat ik van m’n haren tot m’n tenen voelde dat dat de plek was waar ik moest zijn. En daarmee bleek ik de spijker op z’n kop te slaan. Een spannende keuze die me meer heeft opgeleverd dan ik ooit had durven dromen. Ik leerde mezelf beter kennen en begrijpen en hoorde vervolgens van mensen om me heen dat mijn kinderen zo veranderd waren. Bijzonder hoe dat werkt. Kinderen leren het meest van wat wij ze voorleven.
  • Worstel jij als ouder ook wel eens?
  • Twijfel je regelmatig of je ‘het wel goed doet’?
  • Vind je die keuzes maken (vooral in de opvoeding) moeilijk en herken je mijn worsteling?

Neem contact met me op. Ik laat je graag ontdekken en ervaren hoe jij jouw eigen bewuste keuzes kunt maken en hoe heerlijk dat voelt.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.